A részvételi költségvetés 2019-es indulása óta az egyik legnépszerűbb projekt keretében összessen 430 darab esővízgyűjtő edényt sikerült a lakosság rendelkezésére bocsátani.  A lehetőséggel számos kerületi lakos szeretett volna élni, így többszörös volt a túljelentkezés. Budafok-Tétény önkormányzata minden jelentkezőnek biztosítani kívánta a környezettudatos eszközt, ezért további 1 000 sikeresen regisztráló lakos kaphatott gyűjtőt a részvételi költségvetés által biztosított keretösszegen felül, de az önkormányzati finanszírozásnak köszönhetően továbbra is térítésmentesen. Azoknak, akik sikeresen regisztráltak, és sorszámot kaptak, de sem az első, sem pedig a második körben nem jutottak hozzá a vízgyűjtőhöz, 2022 márciusában  vehetik át a tartályt.   

Kerületrész: Budafok
Kategória: városszépészet
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 428
Elnyert összeg: 10 millió forint
Státusz: megvalósult

A kamaraerdei türelmi zóna régóta problémát jelent közbiztonsági és köztisztasági szempontból egyaránt. A rendőrséggel folytatott egyeztetés során kiderült, hogy a probléma kezelésére a legjogszerűbb megoldás „Megállni tilos!” táblák kihelyezése, valamint kamerák telepítése az érintett területen. A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet kiemelten kezeli majd a környéket, akciónapokkal és -hetekkel szigorítva az ellenőrzést.

Lakossági megkeresés is érkezett hozzánk, hogy a projektet kiegészítve önkéntes munkával szemétszedést is terveznek a területre, melynek szervezésében az Önkormányzat örömmel vállal segítő szerepet.

Kerületrész: Budafok
Kategória: városszépészet
Javaslat típusa: állagmegőrzés
Szavazatok száma: 357
Elnyert összeg: 10 millió forint
Státusz: megvalósult


 

Az ötlet célja egy Budafokon található kilátópont fejlesztése, biztonságossá tétele. A  helyi lakosok szívesen sétálnak erre, élvezve a városra nyíló kilátást, az ötletadó pedig szerette volna, ha rendezetebb környezet várja az idelátogatókat. A projekt keretében a terület rehabilitációjára, parkoló kialakítására, zöldfelület-fejlesztésre, padok és szelektív hulladékgyűjtő telepítésére került sor. Mindezen fejlesztések mellett fák telepítésevel válik még kellemessebé a környezet, melyek felcseperedve gondoskodnak majd a megfelelő árnyékolásról. 

Kerületrész: Budafok
Kategória: üres telek hasznosítása
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 328
Elnyert összeg: 3 millió forint
Státusz: megvalósult

Az ötletgazda borászati, gasztronómiai, kulturális és közösségi programoknak otthont adó közösségi teret kívánt létrehozni a kerületben. A javaslat olyan elemeket is tartalmazott, melyek a magas bekerülési költség, illetve az alacsony társadalmi hasznosság miatt – a benyújtóval való egyeztetés után – nem valósultak meg (például a pálinkafőzde); a projekt kivitelezése során a közösségfejlesztéshez, valamint a borászati hagyományaink ápolásához kapcsolódó tevékenységek megtartásához azonban ragaszkodtunk.  Az ötlet szakmai megvalósítására a Promontorium Borlovagrendet kértük fel, akik 2024-ig szervezik itt a kerületi lakosok számára többségében ingyenes ismeretterjesztő, közösségépítő programjaikat, ezzel is gazdagítva kerületünk zászlóshajóját, a Budapest Bornegyede projektet. 

Kerületrész: Budafok
Kategória: épülethasznosítás
Javaslat típusa: újrahasznosítás
Szavazatok száma: 258
Elnyert összeg: 100 millió forint
Státusz: 2022 tavaszán megnyílik a Közösségi Pince

A Tétényi-fennsík természeti kincsekben gazdag terület, számos védett fajnak ad otthont, ezért a védelme különösen fontos. Meghatározott részének megtisztítása, valamint hosszú távon az illegális szemétlerakás megelőzése kiemelt környezetvédelmi cél. A projekt keretében eltávolítják az illegálisan lerakott hulladékot, míg az újraszennyezést kamera kihelyezésével igyekeznek megakadályozni.

Kerületrész: Budatétény
Kategória: városszépészet
Javaslat típusa: állagmegőrzés
Szavazatok száma: 570
Elnyert összeg: 15 millió forint
Státusz: a szemét eltakarítása több körben megtörtént, több lakossági, önkéntes szemétszedési akció is társult hozzá. 2022 tavaszán megelőzés céljából kamerát telepítenek a területre.


 

A kezdeményezés célja elsősorban a kóbor, illetve utcáról befogadott macskák szaporodásának megfékezése, másodsorban pedig azon gazdák segítése, akik nem engedhetik meg maguknak a műtét több tízezer forintos költségeit, de felelős állattartók szeretnének lenni.

Az elnyert 5 000 000 forintos keretre meghirdetett helyek mind beteltek, a műtétek folyamatban vannak, várhatóan 2022 nyarának végén zárul le a projekt.

Kerületrész: Budatétény
Kategória: szociális intézmények
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 301
Elnyert összeg: 5 millió forint
Státusz: folyamatban

 

A fejlesztés keretében megújult az Elza utcai játszótér kerítése, esőbeálló, kerti tároló készült, illetve egy padot áttelepítettek. Külön kiemelendő, hogy a kerületben elsőként itt helyeztek el baba-mama padot, amely a szoptatásban és a babagondozásban nyújt segítséget az édesanyák számára. 

Kerületrész: Budatétény
Kategória: játszóterek
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 215
Elnyert összeg: 5,5 millió forint
Státusz: megvalósult

A projekt célja kondipark kialakítása a Szoborparknál, a Meggyes utca – Szabadkai utca – Kelenvölgyi utca sarkán. Az ötlet megvalósításával a sportolni vágyók számára remek edzési lehetőség nyílik, a szabadban végzett testmozgás pedig fokozottan hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A projekt keretében kültéri sporteszközöket telepítettek, rendezték a park környezetét, tavasszal pedig új növények telepítésével folytatódnak a munkálatok. A tervezési és kivitelezési munkák során kollégáink folyamatosan egyeztettek a projekt ötletgazdájával.

Kerületrész: Budatétény
Kategória: sportpályák
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 187
Elnyert összeg: 10 millió forint
Státusz: megvalósult

A projekt keretében gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a Gyula vezér út és a Rákóczi út kereszteződésében, annak érdekében, hogy az iskolások minél biztonságosabban közlekedhessenek az útszakaszon. A munkálatok 2022 tavaszán lezajlottak.

Kerületrész: Budatétény
Kategória: közlekedés
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 147
Elnyert összeg: 13 millió forint
Státusz: megvalósult

A projekt célja kifejezetten a kistermetű kutyák részére tervezett tér kialakítása volt, ahol a gazdák biztonságos környezetben engedhetik szabadon kedvenceiket. Az elkerített területre agilityeszközöket és ivókutat is telepítettek, így egy korszerű futtató várja a 38 centiméternél alacsonyabb marmagasságú, és 11,5 kilogrammnál kisebb testű kutyákat Rózsakerten, a Mini Cuki mellett.

Kerületrész: Budatétény
Kategória: kutyafuttató
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 115
Elnyert összeg: 6 millió forint
Státusz: megvalósult

A projekt keretében gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a Huncutka Óvoda előtt. A tervezési munkákat elvégeztük, a munkálatok várhatóan 2022 tavaszán – a szakhatósági engedélyek megérkezését követően –  kezdődnek meg.

Kerületrész: Budatétény
Kategória: közlekedés
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 94
Elnyert összeg: 16 millió forint
Státusz: folyamatban

Az ötlet megvalósítása során a Rákóczi úton, a Tűzliliom utca sarkától a Park utca sarkáig tartó szakasz válik babakocsi- és egyben kerekesszék-baráttá. A projekthez szorosan kapcsolódik a Huncutka ovi előtt megvalósuló gyalogátkelő, és annak akadálymentesítése is. Így az óvoda biztonságosabban megközelíthető a gyalogosok számára. A Rákóczi út és Park utca sarkától lefelé haladva a Park utcán, a Campona irányában a hibás járdaszakasz javítása önkormányzati forrásból valósult meg.

Kerületrész: Budatétény
Kategória: közlekedés
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 80
Elnyert összeg: 18 millió forint
Státusz: megvalósult


 

A kerületben korábban önkéntes csapatként, 2021 óta egyesületként működő civil szerveződés a második részvételi költségvetés keretében is támogatást kapott. A projekt célja az elcsavargott vagy kóbor kutyák befogásához, szállításához, elhelyezéséhez, állatorvosi ellátásához szükséges anyagi fedezet biztosítása, valamint a rászorulók részére szervezett ivartalanítási program támogatása volt.

Kerületrész: Nagytétény – Baross Gábor-telep
Kategória: szűrővizsgálat, prevenció
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 547
Elnyert összeg: 10 millió forint
Státusz: megvalósult


 

A Tétény-Rét Családi Park fejlesztése – a CHIP-et Csapat Kutyamentő Egyesülethez hasonlóan – a részvételi költségvetés első szakaszában a győztes projektek közé került, majd a második körben is sikeresen pályázott. Az első évadban elnyert összegből elkészült a tervezés, a terület körbekerítették, lezajlottak a terepmunkálatok, bevezették a közműveket, lerakták a burkolatokat, elhelyezték a játszótéri eszközöket, és bővítették a közvilágítást is. 

A második évadban elnyert összegből a családi park eszközeinek telepítése valósult meg; elhelyezték többek között az elválasztó kerítésszakaszt, az esőbeállót a pelenkázóval, a sakkasztalokat, a rugós játékokat, az ikercsúszdát, a többrészes mászókát, a mókuskereket, az amőbapanelt, az egyensúlyozó-köteles, pókhálós mászókát, a focikapukat, a teqballasztalt, a célbadobót és magasságmérőt, többféle hintát (mérleghinta, baba-mama hinta), a drótkötélpályát, a röplabda- és tengopályát, a több agilityeszközzel ellátott kutyafuttatót. Emellett kiépítették a mászókakomplexumot és a többfunkciós fitneszteret, valamint bizonyos helyeken virágos parkosításra is sor került. 

Kerületrész: Nagytétény – Baross Gábor-telep
Kategória: játszóterek
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 347
Elnyert összeg: 60 millió forint
Státusz: megvalósult

A projekt célja a Nagytétény központjában található Szent Flórián tér megújítása, melynek keretében tánctér létesül a hagyományosan ott megrendezett szüreti mulatság helyszínén. Emellett várhatóan öt új fa ültetésére, zöldterület-fejlesztésre, valamint egy „Nagytétény” felirat elhelyezésére is sor kerül. A beruházásnak köszönhetően a tér zöldebbé, barátságosabbá válik. A Magyar Nemzeti Múzeum a szomszédos telken régészeti parkot, látogatóközpontot és információs centrumot alakít ki a római limes magyarországi szakaszán, melynek része egy színpad, amit a megállapodás szerint a helyi egyesületek kulturális és szabadidős célból használhatnak majd.

Kerületrész: Nagytétény – Baross Gábor-telep
Kategória: kultúra
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 237
Elnyert összeg: 25 millió forint
Státusz: folyamatban


 

A projekt célja Budafok-Tétény helytörténetének bemutatása rövidfilmeken keresztül, amelyeket a nevezetességekhez telepített táblára helyezett QR-kód segítségével érhetünk el. Az ismeretterjesztő videók megtekintéséhez internet-hozzáférésre és az okostelefonunkra van szükség. A QR-kód beolvasása után megismerhetjük kerületünk történetét, sajátosságait és rejtett kincseit. A QR-kódok Budafok-Tétény nevezetességei, érdekességei mellett érhetőek majd el. 

Kerületrész: Nagytétény – Baross Gábor-telep
Kategória: kultúra
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 226
Elnyert összeg: 16 millió forint
Státusz: folyamatban


 

A részvételi költségvetés első évében a „Kóborló, önsétáltató kutyák problémájának megoldása” lett az egyik legnépszerűbb ötlet. A Budafoki Kutyamentő CHIP-et Csapat néven működő civil szervezet (később egyesület) az elkóborolt kutyáknak segít visszakerülni eredeti gazdájukhoz, vagy orvosi ellátást és chipeltetést követően új, gondos gazdát találni számukra. Az elnyert összeget állatvédelmi tevékenységük támogatására fordították.

Kerületrész: Budafok
Kategória: környezet
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 197
Elnyert összeg: 1 millió forint
Státusz: megvalósult

Leírás: A kertmozi ötletét két ötletgazda is benyújtotta, végül az egyeztetést és összevonást követően a projekt a DunaFok szabadidőparkban valósult meg; és az időjárási viszonyoktól függően - hétvégi vetítésekkel - azóta is üzemel. 2021-ben ez a rendezvénytér  adott otthon a budafok-tétényi szurkolói zónának. 

Az ötlet két javaslatban is megfogalmazódott, így - a kertmozihoz hasonlóan - ebben az esetben is egyeztettünk az ötletgazdákkal, majd összevontuk a javaslatokat.

A Rózsakerti Sportcentrum a nyertes ötlet szerint egy rekortán futópályával és egy kondiparkkal várta volna a mozogni vágyókat. Az ötletgazdákkal előzetesen egyeztetve, az elnyert összegből végül a futókör készült el, melynek rekortánnal borított szakasza jelenleg eléri az egy kilométeres hosszt. A futókör építése során a rekortán pályarészek mellett a járdaburkolatok is megújultak; felfestették a burkolati jeleket, illetve kihelyezték a forgalomtechnikai táblákat. A projekt keretösszege kimerült, így a futókör további részeinek rekortánburkolata a részvételi költségvetés következő évében ismételt ötletbenyújtás és kellő mennyiségű szavazat összegyűjtése esetén készülhet el.  Sikeres pályázat esetében a kör rekortánburkolatának teljes hossza 1,5 kilométer lesz, a magasságkülönbség pedig 19 méter. A kondipark eszközei külső forrásból épülnek meg a jövőben.

A projekt célja egy családi park kialakítása volt, mely a Nagytétényi Sváb Emlékhely területe mellett tematikus játszótérrel, csúszdaparkkal, szabadtéri kondiparkkal, zárt kutyafuttatóval, pingpongasztalokkal és szánkózási lehetőséggel várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Családi Park kivitelezésének ideje alatt megkezdődött a részvételi költségvetés második éve, az ötletgazda pedig a projekthez kapcsolódóan további fejlesztésekre nyújtott be pályázatot. A szavazás lezárulta előtt már egyértelmű volt, hogy a projekt újabb üteme is bekerül majd a győztes pályázatok közé, ezért az önkormányzat nem indította el az első ütem közbeszerzését, hanem megvárta a szavazás végét. 

Az első etapban elnyert összegből elkészült a tervezés, a területet körbekerítették, lezajlottak a terepmunkálatok, bevezették a közműveket, lerakták a burkolatokat, elhelyezték a játszótéri eszközöket, és bővítették a közvilágítást is. A Családi Park két ütemének megvalósítása párhuzamosan halad.

Kerületrész: Nagytétény – Baross Gábor-telep
Kategória: közösség
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 137
Elnyert összeg: 80 millió forint
Státusz: folyamatban
 


 

A pályázatot a Mézesfehér utcai lakótelepen élők közösen nyújtották be. A projekt keretében az utca épületeinek főbejáratánál húzódó sétány burkolati javítása, a vízelvezető árkok és a sétány világításának felújítása, a lépcsők és a támfalak helyreállítása, a parkolók felfestése, a területen lévő játszótér, a garázssor előtti útszakasz, valamint a parkoló burkolatának javítása valósulhatott meg.

Kategória: környezet
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 108
Elnyert összeg: 59 millió forint
Státusz: megvalósult