Városrész: Budatétény

Várható költség:
800.000 Ft.

Csút temploma ismertető táblán

A 22. kerület rejtett kincse az Árpád-kori Csút templom feltárt romja, amely Funér Művek területén tekinthető meg. A tulajdonosnak köszönhetően a romok szabadon látogathatóak, bárki megtekintheti őket. Napjainkban azonban a romokról a helyszínen semmit nem tudhat meg az érdeklődő, hiszen a korábbi ismertető szöveget tartalmazó kőtömbök elkoptak, olvashatatlanná váltak. 

Kezdeményezésünk célja, hogy a kerület középkori múltja után érdeklődők megszerezhessék az egykori Csúttal kapcsolatos információkat, valamint megismerhessék a 20. századi régészeti feltárásokat és eredményüket. Hisszük, hogy a jövőben arra is lenne igény, hogy további feltárások legyenek a területen, és Árpád-kori házak nyomai, esetleg rekonstrukciói is láthatóak legyenek.

Jelen kezdeményezésünk az első lépés afelé, hogy a középkori emlékek méltó bemutatása elérhetővé váljon az érdeklődők számára. Tervezett, a templomrom mellett elhelyezett, színes, nagyméretű táblánkon ismertető szövegek, illusztrációk, rekonstrukciók is helyet kapnának. A régészek, történészek által ajánlott szöveget közérhetőre tervezzük, de tartalmában a legújabb ismeretek átadására és pontosságra törekszünk. Pályázatunk a fizikai megvalósításon túl grafikai tervezést igényel.

A kezdeményezést szakmailag támogatja a Budapesti Történeti Múzeum, amely intézmény munkatársai napjainkban is folytatnak középkorral kapcsolatos ásatásokat. A kerület legifjabb kulturális intézménye, a Magdolna Udvar Helytörténeti Gyűjtemény is a szakmai támogatók sorában áll. Civil részről a kezdeményezést támogatja a Budatétényi Polgári Kör, valamint számos, helytörténettel foglalkozó, elhivatott lokálpatrióta.

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a csúti templomrom a Furnér Művek területén belül van, de nem rendelkezik felette. Külön érdemes kiemelni, hogy a mindenkori tulajdonosnak kötelessége beengedni azokat a látogatókat, akik a régészeti helyre kívánnak menni, és a portán ezt a valóságban is megteszik. Másik szempont pedig az, hogy a látogatók a történelmi tájékoztatás, pontosabban az információk teljes hiánya miatt nem a Furnér Műveket okolják. A tágabb környezet és a mai település Budatétény, így az elsődleges felelős a XXII. kerület, amelyik a terület tulajdonosától és a felügyelő múzeumtól függetlenül a jó gazda gondosságával figyelhet erre a történelmi értékre.

vissza a pályázati oldalra