Regisztráció

HULLADÉKHEGYEKET VITTEK EL A FENNSÍKRÓL

Tizenegy konténernyi szemetet szedtek össze az önkéntesek

Száz köbméternyi szemetet szedtek össze az önkormányzat részvételi költségvetésének támogatásával civil önkéntesek a Tétényi-fennsíkon. A terület Kakukk-hegy elnevezésű részén mintegy 40 köbméternyi építési törmelék, 48 köbméter egyéb szemét, 10 köbméternyi műanyag palack és három köbméter veszélyes hulladék (azbesztes pala, gumiabroncs) gyűlt össze a konténerekbe.

Krieger Krisztina önkormányzati képviselő, a kerületi Fidesz frakcióvezetője, a környezetvédelmi bizottság alelnöke, a szemétszedési akció egyik szervezője elmondta: Budafok-Tétény részvételi költségvetésének újabb projektje érkezett el a megvalósításhoz. Budatétényben a legtöbb szavazatot kapott ötlet a Tétényi-fennsík területrehabilitáció című pályázat volt. Ennek részeként szerveztek most szemétszedést a fennsík megtisztítására. A projektre 15 millió forintot biztosított az önkormányzat. A szemétszedés előkészítéseként terepszemlét tartottak a helyszínen, és megállapították, hogy ott rengeteg sitt található. Megkérték az egyik önkéntest, Baky László vállalkozót, a kerület stratégiai partnerét, hogy egy kanalas markológéppel gyűjtse össze ezt a hulladékot. Öt konténernyi építési törmeléket sikerült így elszállítani még az akciónap előtt. Aztán a meghirdetett időpontra, október 13. délelőttre mintegy 40-50 önkéntes érkezett a szemétszedésre a Kakukk-hegyre. A civilekkel együtt tovább hatkonténernyi hulladékot sikerült összegyűjteni. A közreműködésükkel pedig sikerült megtakarítani a támogatás egy részét, ebből pedig egy újabb szemétgyűjtési akciót szerveznek november 6-ra, hiszen még legalább hatkonténernyi szemét maradt a területen. A forrásokból ugyanakkor kamerarendszert kívánnak telepíteni a környékre a megelőzés érdekében, illetve egy földhalmot is emelnének a Kakukk-hegyi zöld területre vezető út bejáratához.

És hogy a hulladékok eltakarítása pártállástól független, nemes cél, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szemétszedés másik szervezője a DK-s Kovács István a környezetvédelmi bizottság elnökeként. Az önkormányzati képviselő szintén sikeresnek nevezte az akciót, amelyen szép számmal jelentek meg a civilek, főleg Tétényből.

– Le a kalappal a civil önkéntesek előtt, hiszen az eső ellenére is a helyszínen maradtak, és addig szedték a szemetet, amíg az összes konténer megtelt – hangsúlyozta Kovács István. Megerősítette, hogy a kamerarendszer és a lezárás visszatartó erő lehet a későbbiekben a szemetelőknek. A Duna-parti akciójuk után például azt tapasztalták, hogy miután lezárták az oda vezető utat, kevesebb volt a szemetelés. Ugyanakkor a polgárőrök is járőröznek és a közterület-felügyelők is kaptak egy terepjárót, így ők is jobban bekapcsolódhatnak az ellenőrzésekbe – emelte ki a képviselő.

A szemétszedésen részt vett Karsay Ferenc Budafok-Tétény polgármestere is. A politikus szerint nagyon fontos, hogy megóvjuk a környezetünket. 

(VH)

Ne maradjon le az újdonságokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További híreink:

Elindult a szavazás!

Az elmúlt hetekben lezárult a Részvételi Költségvetés ötödik kiírására. Az Önkormányzat munkatársai, szakirodáinak képviselői átnézték a beérkezett pályázatokat, amelyekből kiválasztották azt a 44 darab pályázatot, melyet szavazásra bocsátottak. Idén ismét lehetősége lesz nyerni közlekedésbiztonsági, állatvédelmi, közösségi szabadtéri pályázatoknak, így érdemes élni a szavazati lehetőséggel!

Újabb projekt készült el

A Részvételi Költségvetés keretében valósult meg a Jókai utca és a Nagytétényi út északnyugati sarkának rendezése.