A részvételi költségvetés 2019-es indulása óta az egyik legnépszerűbb projekt keretében összessen 430 darab esővízgyűjtő edényt sikerült a lakosság rendelkezésére bocsátani.  A lehetőséggel számos kerületi lakos szeretett volna élni, így többszörös volt a túljelentkezés. Budafok-Tétény önkormányzata minden jelentkezőnek biztosítani kívánta a környezettudatos eszközt, ezért további 1 000 sikeresen regisztráló lakos kaphatott gyűjtőt a részvételi költségvetés által biztosított keretösszegen felül, de az önkormányzati finanszírozásnak köszönhetően továbbra is térítésmentesen. Azoknak, akik sikeresen regisztráltak, és sorszámot kaptak, de sem az első, sem pedig a második körben nem jutottak hozzá a vízgyűjtőhöz, 2022 márciusában  vehetik át a tartályt.   

Kerületrész: Budafok
Kategória: városszépészet
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 428
Elnyert összeg: 10 millió forint
Státusz: megvalósult

A kamaraerdei türelmi zóna régóta problémát jelent közbiztonsági és köztisztasági szempontból egyaránt. A rendőrséggel folytatott egyeztetés során kiderült, hogy a probléma kezelésére a legjogszerűbb megoldás „Megállni tilos!” táblák kihelyezése, valamint kamerák telepítése az érintett területen. A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet kiemelten kezeli majd a környéket, akciónapokkal és -hetekkel szigorítva az ellenőrzést.

Lakossági megkeresés is érkezett hozzánk, hogy a projektet kiegészítve önkéntes munkával szemétszedést is terveznek a területre, melynek szervezésében az Önkormányzat örömmel vállal segítő szerepet.

Kerületrész: Budafok
Kategória: városszépészet
Javaslat típusa: állagmegőrzés
Szavazatok száma: 357
Elnyert összeg: 10 millió forint
Státusz: megvalósult


 

Az ötlet célja egy Budafokon található kilátópont fejlesztése, biztonságossá tétele. A  helyi lakosok szívesen sétálnak erre, élvezve a városra nyíló kilátást, az ötletadó pedig szerette volna, ha rendezetebb környezet várja az idelátogatókat. A projekt keretében a terület rehabilitációjára, parkoló kialakítására, zöldfelület-fejlesztésre, padok és szelektív hulladékgyűjtő telepítésére került sor. Mindezen fejlesztések mellett fák telepítésevel válik még kellemessebé a környezet, melyek felcseperedve gondoskodnak majd a megfelelő árnyékolásról. 

Kerületrész: Budafok
Kategória: üres telek hasznosítása
Javaslat típusa: létrehozás
Szavazatok száma: 328
Elnyert összeg: 3 millió forint
Státusz: megvalósult

Az ötletgazda borászati, gasztronómiai, kulturális és közösségi programoknak otthont adó közösségi teret kívánt létrehozni a kerületben. A javaslat olyan elemeket is tartalmazott, melyek a magas bekerülési költség, illetve az alacsony társadalmi hasznosság miatt – a benyújtóval való egyeztetés után – nem valósultak meg (például a pálinkafőzde); a projekt kivitelezése során a közösségfejlesztéshez, valamint a borászati hagyományaink ápolásához kapcsolódó tevékenységek megtartásához azonban ragaszkodtunk.  Az ötlet szakmai megvalósítására a Promontorium Borlovagrendet kértük fel, akik 2024-ig szervezik itt a kerületi lakosok számára többségében ingyenes ismeretterjesztő, közösségépítő programjaikat, ezzel is gazdagítva kerületünk zászlóshajóját, a Budapest Bornegyede projektet. 

Kerületrész: Budafok
Kategória: épülethasznosítás
Javaslat típusa: újrahasznosítás
Szavazatok száma: 258
Elnyert összeg: 100 millió forint
Státusz: 2022 tavaszán megnyílik a Közösségi Pince

A részvételi költségvetés első évében a „Kóborló, önsétáltató kutyák problémájának megoldása” lett az egyik legnépszerűbb ötlet. A Budafoki Kutyamentő CHIP-et Csapat néven működő civil szervezet (később egyesület) az elkóborolt kutyáknak segít visszakerülni eredeti gazdájukhoz, vagy orvosi ellátást és chipeltetést követően új, gondos gazdát találni számukra. Az elnyert összeget állatvédelmi tevékenységük támogatására fordították.

Kerületrész: Budafok
Kategória: környezet
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 197
Elnyert összeg: 1 millió forint
Státusz: megvalósult

Leírás: A kertmozi ötletét két ötletgazda is benyújtotta, végül az egyeztetést és összevonást követően a projekt a DunaFok szabadidőparkban valósult meg; és az időjárási viszonyoktól függően - hétvégi vetítésekkel - azóta is üzemel. 2021-ben ez a rendezvénytér  adott otthon a budafok-tétényi szurkolói zónának. 

A pályázatot a Mézesfehér utcai lakótelepen élők közösen nyújtották be. A projekt keretében az utca épületeinek főbejáratánál húzódó sétány burkolati javítása, a vízelvezető árkok és a sétány világításának felújítása, a lépcsők és a támfalak helyreállítása, a parkolók felfestése, a területen lévő játszótér, a garázssor előtti útszakasz, valamint a parkoló burkolatának javítása valósulhatott meg.

Kategória: környezet
Javaslat típusa: fejlesztés
Szavazatok száma: 108
Elnyert összeg: 59 millió forint
Státusz: megvalósult