Regisztráció

HAGYOMÁNY, TÖRTÉNELEM ÉS ÚJÍTÁS – NYÍLIK A KÖZÖSSÉGI PINCE

A közösségre építve nyitja meg kapuit a Közösségi Pince és bortrezor. A projekt két gazdáját – Bitai Gergely sommelier-t, a Promontórium Borlovagrend nagymesterét és Kiss Patrik borászt kérdeztük, mi várja a látogatókat, mitől közösségi egy pince és mennyire volt nehéz megtalálni a közös nevezőt az önkormányzattal.

A Közösségre Kapcsolva – Budafok-Tétény Részvételi Költségvetésének egyik nyertes projektje volt az akkor még Közösségi Pince, bortrezor és pálinkafőzde címet viselő pályázat. Az azóta eltelt időszakban nemcsak sok találgatás vette körül ezt a projektet, de némileg változott is, mire mostanra szárba szökkent.

  • Először is kezdjük onnan, ki, hogyan kapcsolódik a kerülethez?
  • Bitai Gergely (B. G.): – A Soós István Borászati Szakiskolában érettségiztem. Ez nemcsak a pályámon indított el, de a kerülettel, annak gazdag borászati és bortörténeti múltjával is itt estem szerelembe, nincs még egy olyan európai főváros talán, ahol működő szőlőskert van. És ha már szerelem: hosszú évtizedek óta élek Budafok belvárosában a feleségemmel, aki tősgyökeres budafoki lány, így hát minden adott volt ahhoz, hogy ennek a csodálatos városrésznek a közösségeiben otthon érezzem magam én is. 2021-ben pedig az a megtiszteltetés ért, hogy engem választottak a Promontórium Borlovagrend nagymesterének. A lovagrend immáron 30 éve őrzi, ápolja és népszerűsíti Budafok boros hagyományait.
  • Kiss Patrik (K. P.): A kerület azért nagyon fontos, mert itt tanultam, és egyszerűen szerelmes lettem ebbe a sok pincébe, és hogy Bornegyed, fantasztikus, hogy a fővárosunkban van egy ilyen kerület… egyedülálló! Pár évvel ezelőtt, amikor még a Soósba jártam, részt vehettem egy, az iskola és az önkormányzat által közösen vezetett projekt keretében megvalósuló képzésen. A projekt akkor azt vizsgálta, hogyan tudjuk a fiatalokat bevonni a helyi szinten jelentős, tradicionális szakmák, mint amilyen a borászat is, továbbvitelébe. Én vagyok az élő példa, hogy ez nem egészen lehetetlen küldetés. A bor az életem, a szakmám, a hobbim és a munkám, 6 éve nem telt el úgy nap, hogy legalább egy mondatot ne beszélnék a borról.
  • Egy éve szavazott bizalmat nektek Budafok-Tétény lakossága, hogyhogy csak most nyílik meg a pince?
  • B. G.: – Hosszú tárgyalási folyamat volt szükséges ahhoz, hogy a mi talán kissé merész ötleteink és az önkormányzat lehetőségei, a felelős gazdálkodás elvének érvényesítése mellett megszülessen a szükséges kompromisszum.
  • K. P.: – Megmondom őszintén, én az első néhány tárgyalás után eléggé elkeseredtem, de végül beláttam, hogy jobb ez így. Ha mereven ragaszkodtunk volna mindenhez, akkor a projektünket el kellett volna utasítania az önkormányzatnak, vagy legalábbis biztos nem valósulhatott volna meg valami, ami színvonalas, közérdeklődésre számot tartó és a kerületi borbarátok büszkesége lehet. Ennek viszont az volt az ára, hogy például a közösségi pálinkafőzőt teljes egészében el kellett engednünk. Pedig már itthon, Magyarországon is üzemel ilyen más településen.
  • B. G.: – Nem tudom, melyikünknek fájt jobban, de talán majd egyszer még azt is megvalósítjuk. De teljesen logikus és méltányolható, hogy az önkormányzat ragaszkodott hozzá, hogy ilyen mértékű fejlesztést a saját tulajdonán hajtson végre, ne valaki másén. Tavaly megnyitotta kapuit a Magdolna Udvar – közösségi tér. Itt kaptunk végül lehetőséget.
  • K. P. : – A rendelkezésre álló tér itt egyértelműen kisebb, mint amivel mi számoltunk eredetileg, az elköltött összeg messze nem éri el a 100 milliót, amit elvileg megszavazott a lakosság, ebben az évben 10 millió forinttal tudunk majd gazdálkodni. Viszont én akkor is úgy érzem, ez az önkormányzat részéről egy bizalom, nemcsak felénk, hanem afelé, hogy ennek a kerületnek a hagyományait szőröstül, bőröstül, borostul ápolni kell.
  • Mi lesz a maradék pénzzel?
  • K. P.: – Erről a fenntartót kellene megkérdezni, de annyit tudok, hogy az önkormányzat végezte el a saját ingatlanán a kialakítási munkálatokat, plusz van a pince működtetésére szánt összeg. Ez a kettő összesen 60 millió körül van, a fennmaradó részt a következő évi pályázatba kívánják visszaforgatni.
  • Mivel készültök, mire számíthat tőletek a lakosság?
  • K. P.: – A szocializmus után nagyon nehezen indult újra itthon a borkultúra, most már viszont nemzetközi szintre fejlődött, és nem kell külföldre menni egy jó borért, ezt szeretném kóstolókon keresztül erősíteni a köztudatban.
  • B. G.: – Jó pár évvel ezelőtt azért jött létre a Budafoki Pincejárat, hogy minél több helyi és akár távolabb élő embernek tudjuk megmutatni, itt bizony szép, érdekes és értékes borokat találni a „120 km” pincerendszerben. Viszont ez egy hónapban csak egyszer valósulhat meg, és ott sem vesz részt minden pincészet. Azt szeretnénk az ingyenes kóstolókkal elérni, hogy minél több kerületi ismerje meg a helyben készült borokat, és ismerje fel esetleg a boltok polcain, vegye le bizalommal.
  • K. P.: – Nem titok az sem, hogy befogadó pinceként fogunk üzemelni. Felvettük már a kapcsolatot több helyi borásszal, vendéglátóval, így az ő kóstolóiknak, programjaiknak is szívesen adunk majd helyet.
  • B. G.: – Szeretnénk a Bornegyed jelszavának megfelelni, „Egy pincényi bor – Egy pincényi kultúra”. A Promontórium Borlovagrend nagymestereként nekem az is kiemelten fontos, hogy tudást is át tudjunk adni. Hogy készül, milyen múltja van az itt készült boroknak. Viszont érdemes kilépnünk a kerületből legalább időnként, hiszen itt, Budafokon írták alá a Kárpát-medence borászai azt a közös nyilatkozatot, mellyel kinyilvánították, hogy együttműködéssel közös jövőt kell alkotnia minden magyar borásznak. Így szeretnénk a Kárpát-medencének a helyi közönség által talán kevésbé ismert tájegységeire is „elkalauzolni” az érdeklődőket.
  • Hol keressenek titeket, akik kíváncsiak rátok?
  • B. G.: – Június 4-én, szombaton a Budafoki Pincejáraton 2 ingyenes kóstolóval is készülünk, a Várszegi Pincészet mutatkozik be előszőr nálunk. A részleteket megtalálják az érdeklődők a kozossegipince.hu oldalon, illetve a kozossegipince Facebook-oldalon. Lesz ezen kívül egy „Komolytalan borkóstoló” – Balla Géza boraival. Ennek ára 7900 forint, ami tartalmazza a borkóstoló játékban való részvételt, 8 tételes kóstolót és borkorcsolyákat az italok mellé. Előzetes regisztrációra van szükség a létszám végett, erre a www.districtwine.hu oldalon lehet jelentkezni.
  • K. P.: – Ezt követően pedig, egy rövid tesztidőszak után, hiszen minden kezdet nehéz, szeretnénk, ha minden héten lenne program a pincében. Szeretnénk, ha szerves részévé válnánk a kerület éltének. Mi már nagyon várjuk a látogatókat, reméljük, ők is olyan nagy szeretettel fogadnak majd minket, amekkora szeretettel mi készülünk a fogadásukra.

Ne maradjon le az újdonságokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További híreink:

Elindult a szavazás!

Az elmúlt hetekben lezárult a Részvételi Költségvetés ötödik kiírására. Az Önkormányzat munkatársai, szakirodáinak képviselői átnézték a beérkezett pályázatokat, amelyekből kiválasztották azt a 44 darab pályázatot, melyet szavazásra bocsátottak. Idén ismét lehetősége lesz nyerni közlekedésbiztonsági, állatvédelmi, közösségi szabadtéri pályázatoknak, így érdemes élni a szavazati lehetőséggel!

Újabb projekt készült el

A Részvételi Költségvetés keretében valósult meg a Jókai utca és a Nagytétényi út északnyugati sarkának rendezése.